Internet geçmişten günümeze gelen ve çağımızın önemli bir unsuru olmuştur. Aranan ve istenilen bilgiye ulaşmanın ve sosyal olarak iletişim kurmanın bir aracı olmuştur. Internetin gerektiği gibi kullanılmaması ise başta çocuklar ve gençler olmak üzere ciddi sorunların oluşmasına neden olmuştur.
İnternet bağımlılığı kişinin internet kullanma isteğinin engellenmesi internetten uzak kaldığında sinirli olmasına ve stress duymasına iş aile ve sosyal yaşantısının bozulmasına neden olan bağımlılıktır.Genel olarak toplumda 10-20 yaş arasındaki kişilerin internet bağımlığının görülme riski fazladır. İnternet bağımlılığı erkeklerde kızlara göre 2-3 kat daha yüksektir. İnternette sosyal medya bağımlılığı, arakadaşlık siteleri, mesajlaşma siteleri, cinsel içerikli siteler, online magazalar, bilgisayar oyunları bigi farklı açılardan kişileri bağımlı olmaya çekebilir. Toplumda daha kolay yolla sosyalleşmede internet bağımlılığını arttırmaktadır. Kişilerde bazı ruhsal sorunların bulunması internet bağımlılığı riskini yükseltir. Örneğin: depresyon, hiperaktivite bozukluğu,,sosyal fobi gibi bunlara örnek gösterilebilir. İnternet bağımlılığı olan kişilerin belli sorunlarla karşılaştıklarında kolaylıkla anksiyete seviyeleri yükselmektedir. Bunu yanında ailevi sorunları olan güvenli ortam sağlayamayan arkadaşlarıyla iletişimi az olan ve bazı arkadaş ortamlarından dışlanan, okul başarısı az olan kişilerin interneti daha çok kullandığı ve bağımlı hale geldikleri görülmektedir. Bireylerin yaşadıkları olumsuzluklar onları internet bağımlılığına itebilmektedir.
İnternet bağımlısı olan kişiler yanlış yaptıklarını bilmelerine rağmen kendilerini konrol edemeyip daha fazla internette vakit geçirmek isterler. Bu bağımlı kişiler internetin başında kendini daha iyi hissederler, yaptıkları hakkında yalan söylemek gibi belirtileri vardır. Bazı kişiler internette zaman geçiriken bazı temel ihtiyaçlarını bile karşılamak istemezler yemek yemek gibi veya tuvalet ihticayı gibi şeyler yapmadan internet başında saatlerce zaman geçirirler ve bundan mutluluk duyarlar. Bu bağımlı kişilerde sadece psikolojik bozukluklar değil fiziksel bulgularda görülmektedir. Kronik yorgunlık baş ağısıs vücut ağrıları halsizlik obezite gibi şeyler görülebilir.
Internet bağımlılığı tipleri
Sosyalleşme bağımlılığı
Bu bağımlılık Twitter,Facebook,Msn,İnstagram gibi sosyal ağlarlda uzun süre vakit geçirmekle ortaya çıkmaktadır. Kişinin belli kaygıları vardır kişilerin hayatlarından datalar toplayıp kendi hayatlarıyla bunları karşılaştırırlar. Kişinin internete girme isteği bu sosyal ağlarda yer bulmak içindir.
Kimlik karmaşası
Bireysel kimlik kargaşası yaşayan kişilerde internet bağımlılığı sorunu yaşanabilir. Internet ortamında avatarlar oluşturma fantezi animeler gibi eğilimlere sahip olabilirler. Bu kişiler internetten ayrı kalmaya katlanamazlar.
Net kompolsiyonu
Kişi internete girdiği zaman kendini alışveriş yapma isteği online sitelerde kumar oynama isteği ve bu isteklerinin davranışa dönüşmesi net kompolsiyonu sonucu olmaktadır. Kişi bunun sonucunda ciddi maddi zarara girmektedir.
Sibersex bağımlılığı
Bu kişiler genellikle internete zaman geçirdikleri yerler porno siteleri sex chatleri yapılan sitelerde zaman geçirme isteğinden kaynaklanmaktadır. Bu kişileri internet bağımlısı yapan en önemli unsur budur.
Bilgi yüklemesi
Bu kişiler interneti bilgi arama şeklinde kullanmaktadırlar. Internet bağımlılığı buradan gelmektedir.
Oyun bağımlılığı
Bu kişiler genellikle internette online oyun oynama eğilimindedirler. Saatlerce internette oyun oynar ve bunun farkına varmazlar. Çocuk ve genç yaştaki kişilerin en fazla etkilendiği bağımlılık türü oyun bağımlılığıdır.
Internet bağımlılığı tedavisi
ınternet bağımlılığı altında psikolojik nedenlerin olduğu belirlenen kişilerin tedavisinde psikoterapi önemli bir yer tutmaktadır. Gerekli eğitimleri almış bir uzman eşliğinde duygu düşünceleri değerlendirilir. Bu anlamda profesyonel bir uzmanla yapılan konuşma terapisidir. Davranışları ve düşünceleri değiltirmek için kişinin motivsayonu yükseltmesi ve bunun yapılması için uygun yolların ve şartların sağlanması gerekir.