Sosyal anksiyete bozukluğu sosyal fobi olarak da bilmektedir. Sosyal anksiyete bozukluğu olan bireyler genel olarak herhangi bir sosyal ortama girmek zorunda kaldıklarında girecekleri ortamda onları olumsuz şekilde görülmekten korkarlar. Korktukça da içlerinde yoğun bir kaygı durumu baş gösterir ve bunun sonucunda da kalıp mücadele etmek yerine kaçarlar. Bu bozukluk bir anksiyete bozukluğudur ve kısaca sosyal ortama girmekten kaçınma olarak bilinir.
Sosyal anksiyete bozukluğu toplumun neredeyse %13’ü gibi azımsanmayacak bir yüzdelik paya sahiptir. Kadınlarda görülme yüzdesi ile erkeklerde görülme yüzdesi neredeyse eşitti ancak yine de kadınlarda daha çok görülür denebilir.
Sosyal bozukluğu kişilerin daha çok ergenlik döneminde ortaya çıkmaya başlar.
Komorbitleri:
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Sosyal Anksiyete Bozukluğu BDT ile Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Öncelikle tedavinin hedefleri belirlenir. Bu hedefler:
Sosyal Fobinin Bilişsel Modeli
Olumsuz düşünceler kişide bir süre sonra bir kısır döngünün oluşmasına sebep olur. Kişilerde bedensel tepkiler ortaya çıkar bu tepkiler kişinin yaşadığı anksiyetenin bedensel yansımasıdır bu yansıma kızarma vs. şeklinde olabilir. Bu durum kişinin tehlike algısının artmasına ve sonucunda da kontrol edilemeyen bir anksiyeteye sebep olur. Kişi bu durumu kendinde şu şekilde yorumlayabilir kızardığında kendini kişiliksiz, yetersiz ve utanılacak bir şey yapmış şeklinde yorumlayabileceği birçok olumsuz biçimde yorumlanabilir.
Sosyal fobisi olan birey kendi olumsuz inançlarına yönelik düşüncesi giderek aşırı bir hal alır ve kişinin bu durumla aşırı uğraşıyor olması kişinin içinde bulunduğu ya da yeni gireceği toplumu gerçekçi olmayan bir şekilde değerlendirmesine sebep olur.