Tıbbi bir muayenede kaynağı saptanamayan, kişide nörolojik bir bozukluk olmamasına rağmen nörolojik bozukluk semptomları söz konusu olan bozukluktur. Konversiyon bozukluğunun başlamasında ve bozukluğun şiddetlenmesi neredeyse tamamen psikolojik kaynaklıdır.
Kişinin biyolojisi ve fizyolojisi incelenir, yapılan bu incelemeler sonucunda kişide hiçbir hastalığın teşhisi konulmazsa kişi psikiyatride muayene olur ve psikiyatristin değerlendirmesi sonucunda yani konversiyon bozukluğu tanısı konulduktan sonra hastanın tedavisine başlanır. Kişide fizyolojik hiçbir sıkıntı olmadığı için müdahalenin hastane ortamında ya da acil serviste yapılması gereksizdir. Hastalar kendilerini ifade edebildikleri bayılma halleri geçip kendilerine geldikleri zaman muayene olmaları daha sağlıklı olacaktır
Konversiyon bozukluğu olan hastanın yakın çevresinin bozukluğu olan hastaya özellikle bir ilgi içerisinde olması hastayı daha çok olumsuz etkileyecektir. Hastaya özel bir ilgi göstermiyor olmak onun için çok daha yararlı olacaktır. Ailenin doktor ve terapisi ile işbirliği içinde olması da çok önemlidir. Kişinin bundan başka ruhsal bozukluğu varsa ikisinin de tedavisi yapılmalıdır. Konversiyon bozukluğu olan hastalar genellikle yaşadıkları üzücü bir olay sonucunda bayılırlar, hastanın bayılmasının ardında mümkün oldukça bir odada dinlendirilmelidir. Yakın çevresiyleyken, ailesinin içinde ya da başka bir topluluğun içindeyken aniden bayılıyor olmak kendine geldiğinde kötü hissetmesine sebep olacaktır. Bu sebeple hastanın kendine geldikten sonra bir süre yalnız kalmasında hiçbir sakınca yoktur. Öncelikle hastalanmasına sebep olan yaşantılarının çözümleri üzerinde çalışılır ve daha sonrasındaysa hastanın bayılmak tepkisi yerine zarar görmeyeceği ve daha sağlıklı olan tepki yolları geliştirilir.
Bir kişide konversiyon bozukluğu var diyebilmek yani tanıyı koyabilmek için bazı kriterler söz konusundur. Bu kriterler dsm-4 tanı kitabına göre aşağıdaki şekildedir:
Konversiyon bozukluğunda psikososyal faktörler önemlidir. BDT ile çalışılırken terapisi özellikle danışanla psikodinamik çalışır ve öğrenme üzerine modellemeler gerçekleştirir.
KONVERSİYON BOZUKLUĞUNDA BDT
Danışana öncelikle psikoeğitim vererek hastalığı en basit ve açık şekilde danışana anlatılır.
KONVERSİYON BOZUKLUĞUNUN BDT İLE TEDAVİSİ