Bedensel hastalıkların dışında ruhsal hastalıkların da oluşması kişiyi olumsuz etkilemektedir. Psikoloji alanında uygulanan tedavi yöntemleri ile ruhsal sorunların üstesinden gelmek mümkün olmaktadır. Bdt de ruhsal rahatsızlıkların düzeltilmesi için kullanılmaktadır. Peki, BDT nedir?
Bilişsel Davranışçı Terapi kısaca bdt olarak adlandırılmaktadır. Tanım olarak BDT nedir? Bdt psikoloji alanında yaşanan sorunların bulgularına dayanarak geliştirilmiştir. Son derece geliştirilmiş bir psikoterapi yöntemi olarak bilimsel ilkelerin uygulanmasını sağlamaktadır. Kişide görülen bulgulardan yola çıkarak tanı konulmasına ve tedavi yöntemine büyük katkı sağlamaktadır. Bu aşamada da öğrenme ilkeleri ve bilimsel kuramların kullanmaktadır.
Bdt Genel Özellikleri Nelerdir?
Bilişsel Davranışçı Terapi tanı ve tedavi sürecine farklı bir boyut kazandırmaktadır. Diğer terapi yöntemlerinden ayrılmasında bilişsel terapinin kullanılması etkili olmaktadır. Kişinin yaşamış olduğu güncel sorunların kısa sürede çözümlenmesinde etkili olmaktadır. Ayrıca kişinin sadece mevcut sorununu çözmekle kalmamaktadır. Kişiye yaşamış olduğu ve yaşama ihtimali olan diğer sorunlarının da çözümlenmesinde etkili olmaktadır.
Daha anlaşılır ifade ile BDT nedir? Bdt bilişsel davranış ve öğrenme kuramlarını kullanma becerisi kazandıran terapi şeklidir. Sıklıkla görülen ve kişilerde olumsuz etki oluşturan psikolojik düşüncelerin düzeltilmesinde etkili olmaktadır. Tüm yaşamın daha sağlıklı geçirilmesini sağlamaktadır. Kişide bulunan saplantıların tespiti, çevreyle iletişim ve etki kurma, çarpık düşünce ve inanışlardan kurtulma öğretilerinin kazandırılmasını sağlayan terapi tekniğidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Kullanılan Psikolojik Sorunlar
Çeşitli psikolojik tedavilerde bdt kullanılmaktadır. En çok kullanıldığı psikolojik sorunlar ise şu şekildedir :
- Depresyon
-Genel aksiyete bozukluğu
-Cinsel işlev bozukluğu
-Obsesif kompulsif bozukluk
-Anksiyete bozukluklar
-Panik bozukluk
-Aile terapisi
-Çift tedavileri
-Hipokondriyazis
-Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi
-Sematoform bozukluklar
-Özgül fobi
-Yeme bozuklukları
-Tik, alışılmış hareketlerin tedavisi
Bilişsel Davranışçı Terapi Seans Süreci
Kişinin yaşamış olduğu sorunları inceleyerek bulguları incelemek ilk aşama olmaktadır. Bunun için kişinin form doldurması istenmektedir. Bu formlar ile kişinin durumunun ne olduğu kolaylıkla fark edilmektedir. Formların her seans öncesi doldurulması ise yaşanılan sorunun ve uygulanan terapilerin nasıl bir süreçte ilerlediği takip edilmesinde etkili olmaktadır.
Seans konusu belirlenirken kişinin son seanstan bu yana neler yaşadığı sorulmaktadır. Bu şekilde kişinin yaşamış olduğu sorunlara yönelik konular belirlenmektedir. Konuyu hasta ile birlikte sorunun düzeyine göre belirlemek amaçlanmaktadır. Bu sayede yaşanılan psikolojik sorunun çözümü daha kolay olmaktadır.
Seans Konusunun Belirlenmesi ve Sonuçları
Uzmanın hasta ile yapacağı görüşme tamamen belirlenen konu üzerinde olmaktadır. Konu hakkında kişinin düşünceleri ve inanışları dikkate alınmaktadır. Kişiye sorunlarla başa çıkma konusunda yen yaklaşımlar öğretilmektedir. Sonrasında ise bu bilginin gelecek hafta içerisinde nasıl uygulanacağı hakkında konuşulmaktadır.
Öğrenilen davranış terapisi ve becerisi sonraki haftada uygulanmak üzere kişiye ödevler verilmektedir. Bu aynı zamanda pratik kazanmayı ve kalıcılığı sağlamaktadır. Böylece kişi öğrendiği çözüm yöntemini tüm hayatı boyunca kullanabilecektir.