Bilişsel Davranışçı Terapi en genel tanımıyla çağdaş bir psikoterapi alanıdır. Bilişsel Davranışçı Terapi alanında verilen eğitimler genellikle BDT Eğitimleri olarak bilinir. Ruhsal rahatsızlıklara bilimsel çalışmalar ile çözüm arayan Bilişsel Davranışçı Terapi, genellikle özel iletişimden yararlanarak sorunların çözümüne odaklanır.
Eğitim kapsamında kişilerin var olan psikopatolojik ve psikolojik sorunları karşılıklı görüşmelerle çözüm desteğinden yararlanır. Bilişsel Davranışçı Terapi, ruhsal rahatsızlıklara çözüm ararken psikoloji bilim her türlü verisinden yararlanır. Konuyla ilgili ortaya atılan tedavi yöntemleri pek çok bilimsel alanda denenmiş ve psikolojik açıdan ruhsal rahatsızlıklara çözüm olduğu belirlenmiştir.
TERAPİ SÜRECİNE HAZIRLANMAK ÖNEMLİ
Bdt nedir şeklinde bir soru geldiğinde en genel tanımı ile açıklama yapılırsa; Bilişsel Davranışçı Terapi son yıllarda tedavi ve psikolojik teknik bakımından oldukça etkili sonuçlar veren bir terapidir. Bdt nedir şeklinde soruları sıklıkla alan bu terapi yöntemi psikolojik açıdan görüşmeler yaparak kişilerin sağlıklı bir psikolojiye sahip olmasına katkı sağlar.
Terapide kişinin ilk süreci kendi amacını belirlemektir. Birey psikolojik olarak kendini nasıl görmek ya da hissetmek istiyorsa öncelikle bu amaca yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Sahip olmak istediğiniz hayatla ilgili konular tasarlanarak terapide bu konular üzerine yoğunlaşılır. Terapiye bilinçli ve bazı şeyleri kabullenerek, tasarlayarak gelmek terapiden olumlu sonuç alma açısından önemlidir.
TERAPİDE SEANLAR NASIL GEÇER?
Terapiye başlamadan önce ilk olarak psikolojik testler ve ölçekler yapılır. Bu testler neticesinde seansın içeriği çok daha iyi saptanmış olur. Seanslarda amaç başlanan eğitimden sonra diğer seansta kişinin kendisini daha iyi hissetmesidir. Kişi kendini iyi hissetmeye başladıkça seansların gidişatı da haftadan haftaya değişiklik gösterir. Seansların tamamı yüz yüze görüşme şeklinde yapılıp sorun ve psikolojik konular karşılıklı olarak tartışılır.
TERAPİDE SEANSLARIN SÜRESİ NE KADARDIR?
Başlanan terapinin ne kadar süreceği kaç seanstan oluşacağı genellikle kişiye yapılan testler sonucunda belirlenir. Bu belirlemede eğitim danışmanının vereceği tarih süresi önemlidir. Seansın ne kadar süreceği ancak 2 ya da 3 seans sonrasında netlik kazanır.
Bazı terapi danışmanları 6 ya da 10 seanstan oluşan eğitimlerin ve terapilerin kişiler için yeterli olacağını savunmaktadır. Bazı terapi danışmanları ise neredeyse bir yılı dolduracak seanslar olabilir. Kişide, başlangıç aşamasında ağır psikolojik problemler varsa uygulanan terapi seansları haftada en az 2 kez olabilir. Kısacası seansların süresi ve haftalık durumları tamamen kişinin durumu ile ilgilidir.
TERAPİDEN EN İYİ ŞEKİLDE YARARLANMAK
Terapiden en iyi şekilde yararlanmak için öncelikle verilen terapi kabul etmek gerekiyor. Terapiyi ve terapi boyunca verilen eğitimleri en iyi şekilde alarak terapiyi destekleyici kitaplardan faydalanmak terapinin gücünü artıracaktır. Terapinin yararını hissetmek için öncelikle Bdt nedir ve ne için yapılır şeklindeki soruları anlayıp, bu terapiyi zihnimizde kabul etmemiz gerekir. Terapiden elde ettiklerinizi gündelik hayata da taşıyabilirseniz terapi açısından kazanımlarınız oldukça fazla olacaktır.