Bilişsel davranışçı terapi, kişinin düşünce yapısının, algılarının, duygusal tepkilerinin ve davranışlarının belirlendiği kurama dayanır. Bu terapideki amaç; kişinin olumsuz ve işlevsel olmayan düşüncelerinin, yeniden yapılandırılması; olumlu düşünce şekline getirilmesidir. Bu şekilde, kişinin duygularının ve davranışlarının değişmesi sağlanır.
Bilişsel davranışçı terapiler; kısa süreli, planlı ve yapılandırılmış bir psikoterapi türüdür. Terapinin etkinliği, bilimsel kanıtlarla desteklenmiştir. Bu alanda hizmet vermek için, bilişsel davranışçı terapi eğitimi programları da düzenlenmektedir.
Bilişsel Davranışçı Terapide Ne Yapılmaktadır?
Kişinin hayatında sorun olarak gördüğü konular, terapide belirlenir. Kişi ile bilişsel davranışçı terapi eğitimi almış terapistin işbirliği içerisinde belirledikleri sorunlar doğrultusunda çalışmaya başlanmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi, yapılandırılmış bir terapi türü olup; ilk seanstan itibaren terapinin hedefleri, amaçları belirlenir. Kişinin öyküsü ve sorunları belirlendikten sonra, hedeflere yönelik çalışmaya başlanmaktadır.
Bilişsel davranışçı terapinin davranışçı bölümünde, kişinin hayatındaki işlevlerini bozan davranışların değiştirilmesi için çalışılmaktadır. Kişinin, uyumsuz davranışlarının tespiti ve yerine uyumlu davranışlar konulması için çalışılır.
Bilişsel Davranışçı Terapi ile Hangi Alanlarda Çalışılabilir?
Bilişsel terapilerin uygulandığı, pek çok psikolojik alan vardır. Depresyon sorunları, obsesif-kampulsif bozukluklar, anksiyete, panik atak, sosyal fobi gibi birçok sorunun çözümünde çalışılabilmektedir. Terapinin amacı, kişinin duygu ve davranışlarında kalıcı değişimler sağlayarak; kişinin düşüncelerinde, tutumlarında değişmeye yol açmaktır. Kişi, bir süre sonra kendisini daha iyi tanır ve de sorunlarla daha kolay şekilde baş edebilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Programlarının Düzenlenmesi
Bilişsel davranışçı terapi eğitimi ya da kısa adıyla BDT eğitimleri, belirli aralıklarla düzenlenmektedir. Bu terapi yöntemi, dünyada bilimsel olarak en çok etkili terapi yöntemlerinin başında gelmektedir. Psikoterapi teknikleri, her geçen gün daha da gelişmektedir. Yüz yıl önce kullanılan terapi teknikleriyle, şu anda kullanılan yöntemler arasında; çok büyük farklar bulunmaktadır. Özellikle de, bilişsel psikoloji ve davranışçı psikoloji alanlarında yaşanan gelişmeler; bize bambaşka kapılar açmıştır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Eğitimleri ile Ne Amaçlanmaktadır?
Dünya genelinde, şu anda bilimsel olarak kabul gören ve en etkili terapi yöntemi, Bilişsel Davranışçı Terapi'dir. Bu terapi eğitimlerini alarak, birçok psikolojik sorunda; danışanlarınıza, en uygun terapi teknikleri uygulayabilirsiniz. Böylece, danışanlarınız için; içinde bulundukları duruma çözümler sağlayabilirsiniz.
Bilişsel davranışçı terapi eğitimi ile birlikte, katılımcıların; BDT ve psikoterapi yapmaya başlayacak seviyeye ulaşması amaçlanmaktadır. Uygulamalı olan eğitimde, konular; bilişsel davranışçı terapi teknikleri çerçevesinde, katılımcılara anlatılır. Eğitim; çeşitli rol oynama uygulamalarıyla, bilişsel terapi vaka yorumlama örnekleriyle ve konuyla ilgili videolarla desteklenir.
Katılımcılar, bilişsel davranışçı terapi eğitimi sonrasında; bilişsel davranışlar ve bilişsel öğrenme süreçlerini tamamlar. BDT yönelimli terapiyi, süpervizyon eşliğinde uygulayabilir bir duruma gelir. BDT eğitimlerimizin en temel farkı, ilk günden itibaren tüm süreçlerin tamamen uygulamalı olmasıdır. Birebir gerçek danışanlarla yapılan gerçek terapiler ile BDT yöntemleri, katılımcılara kazandırılmaktadır.