BDT nedir sorusuna, ruhsal rahatsızlıklar alanında bilimsel teori ve bulgularla geliştirilen, psikoterapi yöntemlerinin bilime dayandırılarak geliştirilmiş, çağdaş yöntemlere verilen isimdir denilebilir. Psikoterapi yöntemi, kişilerin ruhsal rahatsızlıklarını, görüşme teknikler uygulanarak çözüme ulaştırma yöntemidir. BDT, ruhsal rahatsızlıkların nedenlerini araştırdığında, Psikoloji Biliminin bütün verilerinden faydalanır. BDT nedir sorusuna, bilimsel verilerle görüşme uygulaması denilebilir.
Yapılan çözümlemelerin tamamı bilimsel verilere dayandırılır. Bilişsel Davranışçı Terapinin bu konularda etkinliği, yapılan binlerce terapi ve klinik araştırmasıyla sınanmıştır. Dayandığı temellere bağlı olarak diğer psikoterapi yöntemlerinden ayrılan BDT, çözüm odaklı olarak çalışır. Kişilerin sadece sorunlarını çözmez, aynı zamanda genel hayat koşullarda karşılaşılan zorluklarda da çeşitli beceriler kazandırır.
BDT Uygulamasında Ne Yapılıyor?
Terapinin seanslarına başlamadan önce kişiye formlar verilerek doldurulması istenir. Bu sayede seansın nasıl yönlendirileceği, hangi koşullar altında sürdürüleceği saptanır. Terapi başlangıcında genel olarak içinde bulunduğunuz haftanın nasıl geçtiği, kendinizi nasıl hissettiğiniz ile ilgili olacaktır. Sonrasında hangi konular üzerine yoğunlaşılacağı belirlenir. İlerleyen süreçlerde terapide değişmesini istediğiniz şeyler, terapi dışında neler yaptığınız, hayatınızda değişmesini istediğiniz olaylar soru cevap şeklinde anlaşılmaya çalışılır.
Terapistinizle beraber üzerine yoğunlaştığınız konu üzerinde tartışmalar, içinde bulunduğunuz durum ve sorunlarınız hakkında eylemleriniz tartışılır. Bu seanslar size yepyeni beceriler kazandırmanın yanında, sorun çözme mekanizmanızı geliştirici özelliktedir. Terapistiniz sizden geri bildirim alabilmek için o gün konuştuklarınız hakkında neler öğrendiğiniz, gelecek haftalar için neler düşündüğünüzü detaylıca sorar. Sizde geri bildirim yaparak, konu hakkında bilgi sahibi olmaya başlarsınız. Kısacası BDT nedir sorusuna, terapist ve kişinin aktif oldukları bir terapi biçimidir denilir. Sorunlar aktif şekilde çözülmeye çalışıldığı için en etkili yöntemler arasında yer alır.
Terapinin Süresi Ne Kadardır?
Terapinin süresi danışmanın, kişide gördüğü gelişmelere bağlı olarak değişebilir. Terapi adayı, gerekli gelişmeleri gösterirse 6 ile 10 görüşme arasında bitebilir. Fakat bu süreç genellikle danışmanın kararına bağlıdır. Bazı terapilerin 1 yılı bulduğu bile olur. Bundan dolayı terapinin net olarak şu kadar süreceğini belirtmek yanlış olacaktır. Durum tamamen gösterdiği gelişmelere bağlı olarak terapist tarafından değerlendirilir.
Terapiyle Beraber İlaç Kullanılıyor Mu?
Bilişsel Davranışçı Terapisi ile birlikte ilaç kullanımı yapabilmek terapiste bağlıdır. Terapist durum değerlendirmesi yaptıktan sonra ilaç kullanımı gerekiyorsa, size bunu bildirecektir. Bazı ruhsal sorunlar ilaç kullanılmadan atlatıldığı gibi bazılarında ilaç kullanımı gerekli bir hal alır. Bu da tamamen terapi adayına bağlıdır.
Terapiye Nasıl Hazırlanılır?
Kişinin terapiye başlamadan önce kendisine sorması gereken bir soruyla bunu çözebilir. Kişinin hedefi terapi sonrasında hangi duruma gelmek istediğini kendine bildirmektir. Bunun sonucu olarak hayatından memnun olmadığı durumları, değişmesi gerektiğini düşündüğü halleri detaylı bir şekilde düşünerek not edebilir. Not edilen bu durumlar terapiye başlamadan önce terapistle görüşülerek, bildirilir.
Terapi Eğitimi Almak İsteyenler
Profesör Doktor Murat Atmaca tarafından verilen terapi eğitimlerine katılmak isteyenler, BDT eğitim sitesinden kendisine ulaşabilir, kontenjanlar hakkında bilgi alabilirler.