Bdt, psikopatoloji ve psikoloji sahasındaki bilimsel olan bulgulara dayalı şekilde geliştirilmiş olan, bilimsel ilkelerin, psikoterapi sahasına uygulanması ile ortaya çıkmış olan çağdaş psikoterapi şeklinde tanımlanabilir. Psikoterapi, ruhsal olan rahatsızlığın ya da problemlerin sözel görüşmeler ile çözme yöntemine verilen isimdir.
Bdt, ruhsal rahatsızlıkların açıklanmasıyla ve sebeplerin araştırılmasıyla psikoloji biliminin verisine dayanmaktadır. Bu hastalıkların çözümü içerisinde kullanılan davranışsal ve sözel metotlarda aynı biçimde bilimsel olan ilkelere ve öğrenme kuramına dayalı.
Ortaya konulmuş olan bu tedavi metodunun etkinliği bilimsel şekilde sınanmış olup, yüzlerde klinik araştırma ile pek çok rahatsızlık üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Dayanmış olduğu temel dahilinde başka psikoterapilerden değişik olan bilişsel terapi tedavisinin uygulamaları içerik ve süreç şekilde yapılandırılmıştır. İlk önce bireyin güncel problemlerine odaklanılır, süre şeklinde daha sınırlı ve daha fazla problem çözme amaçlıdır.
BDT Terapi Seansları İçerisinde Neler Yapılmaktadır?
Terapi seansı başlamadan, bireyin terapisti, kişiye durumu ile alakalı kimi formlar vererek, psikolojik ölçekler doldurulmasını rica eder. Bu biçimde vaziyetin nereye gittiğini, her seans öncesinde daha nesnel bir biçimde saptama olanağı olur. Terapistin, seansın başlamasından sonra ilk önce yapacağı şey, genel şekilde o hafta içerisinde daha öncekilere oranla bireyin kendisini nasıl hissettiğini sormaktır.
Ardından o seans adına hangi konular içerisinde çalışılması istendiği ve haftanın içerisinde mühim bir olay olup olmadığı saptanıp, konular belirlenmektedir. Daha sonra bir önceki seansla şu an ki seans içerisinde bağlantı kurulması üzere geçen seansta birey adına mühim olan konunun ne olduğu hafta içerisinde kendi başına ne tür uygulamalar yapıldığı ve terapi ile alakalı değişmesi istenilen bir şeyin olup olmadığı konuşulur.
Terapinin Devamı
Terapinin devamında, kişi terapisti ile o gün adına günceme alınan konular tartışılıp, sorunu çözme ve sorun vaziyetindeki inançların ve düşüncelerin tutarlılığı, inançlar konuşulur. Ayrıca bu yol sayesinde yeni beceriler öğrenilir. Seans sırasında öğrenilen şeyler, gelecek hafta içerisinde en iyi şekilde nasıl kullanılacağı konuşulduktan sonra terapist o gün olan görüşmedeki mühim noktaları yeniden özetleyip, geri bildirim istemektedir. Bu görüşme sonucunda her türlü konu konuşulur. Yararlar gibi pek çok konu dile getirilir. Göründüğü üzere kognitif terapi, hem danışmaya gelen bireyin hem de terapistin oldukça aktif oldukları terapi çeşididir.
Terapi Süresi
Pratik takım zorunlu vaziyetler bir yana bırakıldığı zaman yani belli süre ile terapiye gelme olanağı gibi terapinin ne süreyle süreceği terapist ile danışan bakımından birlikte verilmektedir. Genel olarak 2 ile 3 seans sonrasında ilk seanslarda ortaya konan hedeflere ne zaman ulaşılacağı konusunda terapistin, bir fikri bulunur. Kimi danışanlar adına 6 ile 10 görüşme gibi oldukça ufak bir zaman yeterli olacaktır. Bdt için daha uzun vakitli problemleri olan bazı danışanlar aylarca hatta bazen bir seneyi geçen süre boyu terapide kalmayı tercih edebilirler.