Bilişsel davranışçı terapi (BDT), işlevsel olmayan duyguları, davranışları ve düşünceleri değiştirerek sorunları tedavi eden ve mutluluğu artıran bir psikoterapi şeklidir. Geleneksel olanın aksine Freudyen psikanaliz sondalar, çocukluk çatışmanın temel nedenlerinden ulaşmak için yaraları, bdt çarpık bilişlere meydan ve davranış yıkıcı kalıplarını değiştirmek için hastaları teşvik çözümlere odaklanır.
BDT'nin Dayanak Noktası
BDT, düşüncelerin ve algıların davranışı etkilediği fikrine dayanır. Sıkıntılı hissetmek, bazı durumlarda birinin gerçeklik algısını bozabilir. bdt, zararlı düşünceleri tespit etmeyi, gerçekliğin doğru bir tasviri olup olmadıklarını değerlendirmeyi ve olmasa da, onlara meydan okumak ve üstesinden gelmek için stratejiler kullanmak amacındadır.
BDT Kimler için Uygundur?
BDT, çocuklar, gençler ve yetişkinler dahil her yaştan insan için uygundur. Kanıtlar, BDT'nin majör depresif bozukluk, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklar ve diğerleri gibi sayısız koşullara fayda sağlayabileceğini göstermiştir . Araştırma ayrıca, yüz yüze terapi seanslarına ek olarak, BDT'nin çevrim içi ortamda etkin bir şekilde sunulabileceğini de göstermektedir.
BDT ile Düşünceni Değiştir
Gerçekçi olmayan veya yararsız düşünceleri tanımlamayı ve tartışmayı öğrenmeyi ve problem çözme becerilerini geliştirmeyi içeren BDT'de konuşlandırılan araçlar çok çeşitli zihinsel sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmıştır. bdt şimdi, özellikle müşteriler günlük yaşamlarına stratejiler kattığında, en etkili konuşma terapisi formları arasında sayılmaktadır. Birinin bilişsel ve davranışsal süreçleri hakkında iç görü kazanma ve bunları yapıcı bir şekilde değiştirme çabası, genellikle devam etmekte olan uygulamaları içerir, ancak birçok hasta tarafından diğer yöntemlerden daha az terapi seansı gerektirebileceği için tercih edilir.
BTD Eğitimi Almak
Bir bilişsel davranış terapisi olan BDT tartışmalara, sık çatışmalara, fiziksel güç, disiplin veya çocuğun fiziksel istismarına karışan ailelerde çocuklar ile bakıcılar arasındaki ilişkileri geliştirmek için tasarlanmış kanıta dayalı bir tedavidir. Bu terapi yöntemi daha fazla bilgi edinmek isteyen klinisyenler için modele bir giriş yapmayı amaçlayan üst terapi yöntemlerine bir yönlendirme sağlar. Aynı zamanda üst terapi yöntemlerinden daha yoğun bir kişi başı eğitim için ön koşul olarak hizmet vermektedir. Sürekli eğitim BDT daha fazla eğitime geçmek isteyenler bu tedavi yöntemi hakkında eğitim alabilir.
Çözüm ve Eylem Odaklı Tedavi
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), işlevsel olmayan duyguları, etkisiz davranışları ve düşünce süreçlerini bir dizi hedefe yönelik ve sistematik prosedürlerle değiştirmeyi amaçlayan psikoterapötik bir modeldir. Bu model çözüm odaklı ve eylem odaklıdır. Terapinin anksiyete, kişilik bozuklukları, yeme bozuklukları, bağımlılık, madde bağımlılığı ve psikotik bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli koşulların tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Terapi kanıta dayalıdır ve kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır.
BDT eğitimine katılanlar BDT'nin hangi koşulları tedavi edebileceğinin farkında olur. Klasik ve işlemsel koşullanmayı ve bilişsel terapi kavramlarını anlar. Aynı zamanda danışanlarının kendine değerinin altını çizen temel inançların anlaşıldığını gösterirler.