BDT, yani Bilişsel Davranışçı Terapi, ruhsal anlamda yaşanan sorunları, psikoloji bilimine dayandırıp açıklayan, iyileştirici yöntemdir. 1960 yıllarında ABD'de ortaya çıkan bu yöntem, ilk yıllarında depresyonla mücadele etmek için kullanılmıştır. Genel alanı ise yaşanan ruhsal problemleri bilimsel verilerle açıklama yöntemidir. Öğrenmek kuramlarına dayalı bir sistem olan BDT eğitimi bilimsel olarak etkisi kanıtlanmıştır.
BDT'nin Amacı
BDT eğitiminin ana amacı bireyin hayatında olumsuzluk oluşturan alışkanlıkları değiştirmektir. Ancak düşünce değişimi yapılırken gerçekçi verilerle yapılır. Bu sayede kişinin;
- Kendisine kötü enerjiler veren düşünceleri saptanarak değiştirilir.
- Çarpık olan düşünceler tespit edilip, çözüm üretmeye çalışır.
- Çevreyle olan ilişki pozitif yönde değiştirilmeye çalışılır.
BDT Eğitiminin Kullanılabileceği Alanlar
BDT eğitimi, birçok alanda kullanılabilir. Burada sizler için BDT eğitiminin hangi durumlarda kullanılabileceğinden bahsedeceğiz.
- BDT eğitimleri yaygın bir şekilde görülen anksiyete bozukluklarında ve depresyon durumunda kullanılabilir.
- Panik bozukluklarda BDT'ye başvurulabilir.
- Agora, sosyal fobiler alanında BDT tercih edilebilir.
- Aile terapilerinde, cinsel yaşamdaki sorunlarda BDT tercih edilebilmektedir.
- İlişki problemlerinde ve kişinin yaşayabileceği diğer sorunlarda kullanılır.
- Kişi hayatı boyunca sürekli ağrı çekiyorsa bu sorunu BDT eğitimiyle çözüme kavuşturulabilir.
- Madde bağımlılığında, yeme alışkanlıklarının düzenlenmesinde, performans kaygılarında, sınav stresi durumlarında bu eğitime başvurulabilir.
BDT Eğitimi Avantajları Nelerdir?
BDT eğitimi, kişinin yaşayabileceği sorunların çözme konusunda genel anlamda yetenekler kazandırır. Hemşireler, ruhsal sıhhat alanında çalışma yapanlar, psikyatristler gibi alanlarda çalışma sergileyenler ile alakalı olan BDT eğitimi, kişilere çözüm bulma konusunda taktikler kazandırır. Bu eğitim kişinin ruhsal sorunlu kişilerle karşılaşması halinde, onlara nasıl yaklaşılacağını öğretir.
Araştırma Yeteneği Kazanabilirsiniz
BDT'ye katılım sağlayan kişiler bu eğitim sayesinde, klinik vakalarda pratik kazanabilirsiniz. Sizler de BDT eğitimleri derslerine katılıp, psikoloji biliminde hem teorik hem de pratik olarak araştırma alışkanlığı kazanabilirsiniz.
BDT Eğitimi Kimler İçin Daha Uygundur?
BDT, yeni sağlık mezunlarına, kendini psikolojik mesleki alanda geliştirmek isteyen kişilere ve bu alana merak sarmış kişilere uygun bir eğitim programıdır. Eğitime katılan bu bireyler mesleki alışkanlıklar kazanmanın yanında, çeşitli pratik ve teorik bilgileri de edinirler. Katılım sağlayan kişiler kendi muayenehanelerinde aldıkları bilgi sayesinde pratikte ve teorikte nasıl davranacaklarını, hangi yöntemleri ne şekilde kullanabileceklerini alışkanlık edinebilirler.
BDT Eğitiminde Neler Öğrenilebilir?
İnsan zihninde yer edinmiş olumsuz bir duyguyu veya düşünceyi bir gecede yok etmek, onun yerine başka bir şey mümkün değildir. BDT eğitimi, bu durumun farkında olup, kişinin olumsuz olan düşüncelerini yakalamaya ve onları yavaş yavaş nötr hale getirmeye çalışır. Bu süreç elbette ki çeşitli bilimsel tekniklerle gerçekleşir ve zaman içerisinde otomatik bir döngüye dönüşebilir. Kişi üzerinde yaratılan denetim süreçleri, kişinin olumsuz düşüncelerini değiştirmekte önemli bir rol oynar. Bu teknik sayesinde olumsuz düşünceler, gerçekçi yaklaşım ile olumlu bir hale dönüştürülür.