BDT eğitimi, kişinin olumsuz olan düşünce ve duygularının tespit etmek ve bu olumsuzlukları bilimsel gerçeklik yöntemiyle pozitif yöne çekmek kuramlarının tümüdür. 1960'lı yıllarda Amerika'da geliştirilen BDT'nin temel amacı kişiyi olumsuz düşüncelerden arındırıp, yavaş yavaş pozitif düşüncelere iletmektir. Bilişsel Davranışçı terapi, planlı, kısa süreli bir psikoterapi yöntemidir. Bilimsel verilere dayandırılan bu terapiyi, sorun yaşayan kişilere uygulayabilmek için BDT eğitim programlarına katılmak gerekir.
Terapide Neler Yapılır?
Terapinin ilk amacı; kişinin hayatında yaşadığı olumsuzlukları tespit etmeye çalışmaktır. Tespit çalışması yapıldıktan hemen sonra çalışmalar başlatılmış olur. Terapi bilimsel bilgi ve bulgulara dayandırıldığı için sorunlar tespit edilip hedefe yönelik programlar yapılır. Burada ana amaç kişinin sorun yaşadığı bölümlerin tespitinin doğru şekilde yapılması ve bu sorunlara yol açan düşünceleri pozitif anlamda değiştirmektir. Elbette burada uygulayıcı olan terapistin rolü büyüktür.
Bilişsel Davranışçı Terapinin Çalışma Alanları
BDT'nin çalışma alanları pek çok psikolojik dalları kapsar. Bu nedenle BDT'nin çok çeşitli alanlara hitap ettiğini ve bu doğrultuda çalışmalar yürütüldüğünü söyleyebiliriz. Panik atak, anksiyete, sosyal fobi, depresyon sorunları gibi konular başta olmak üzere diğer branş türlerinde çalışmalar yürütülmektedir. Terapi uygulandıktan sonra sorun yaşayan birey kendi düşüncelerini daha iyi tanıyarak, bunları değiştirmeye ve pozitif anlamda farklılaştırmaya çalışır.
BDT Eğitimlerinin Düzenlenmesindeki Amaç Nedir?
BDT eğitimleri belirli aralıklarla düzenlenmektedir. Dünya genelinde bilimsel olarak uygulanan en başarılı terapi yöntemleri arasında yer almaktadır. BDT eğitiminde uygulanan yöntemler gün geçtikçe gelişim gösterdiğinde, terapinin başarıya ulaşma oranlarında da büyük yol kat edilmiştir. Örneğin 50 yıl önceki BDT eğitim ile şuanda uygulanan terapiler arasında incelemeler yapıldığında büyük farklar görülür. Bu amaç sayesinde psikolojik alanlarda önemli başarılar elde edilmiş ve yepyeni bulguların ortaya çıkmasına ön ayak olunmuştur.
BDT İle Elde Edilebilen Kazanımlar
Dünya genelinde şu dönemde en etkili olan ve bu anlamda kabul görülen bilimsel terapi yöntemi, BDT'dir. Bu alanda ilerlemek isteyen kişiler BDT eğitimlerine katılım sağlayarak kendi hastalarına önemli katkılarda bulunarak onların hayat çerçevelerine dokunabilirler. Eğitimde sadece klasik müfredat uygulanmaz aynı zamanda verilen eğitimler farklı konularla desteklenmiş olacaktır. Katılım sağlayanlar eğitimlerini tamamladıktan sonra pratik bakımdan önemli ölçüde kazanımlar elde ederler. Teorik bilgi pratik bilgiyle pekiştirilip, uygulama esnasında daha rahat davranılabilir.
BDT'nin Diğerlerinden Farkı Nedir?
BDT eğitiminin diğer terapi yöntemlerinden en büyük farkları, bilimsel bulgulara dayandırılması ve uygulamalı şekilde derslerin yapılmasıdır. Gerçek uzmanlar tarafından verilen dersler sayesinde kişilere davranışlar kazandırılır. Bu sayede eğitimde katılımcı olan kişiler kendi alanlarında uygulama yapabilme fırsatı yakalamış olurlar. Yine bu katılımcılar arasındaki psikologlar, psikaytristler kendi klinik çalışma alanlarında aldıkları BDT eğitimlerini uygulamaya koyarak, önemli bir başarı sağlayabilir. BDT eğitim programı kişinin mesleki anlamda gelişim sağlamasına pozitif katkıda bulunur. Olaya daha pratik yönden yaklaşılmasında fayda sağlar.