En genel hatlarıyla toplumsal kurallara uyum göstermekte zorluk yaşayan, hayatları süresince sorumsuz davranışlar sergileyen, kendilerine ve başkalarına zarar verebilecek belirtiler gösteren kişilik bozukluğu, antisosyal kişilik bozukluğudur. Toplumda sosyal olmayan kişiler için kullanılan antisosyal tanımı tamamıyla doğru bilinen bir yanlıştır.
Antisosyal bireyler kendilerinin ve başkalarının güvenliğini umursamazlar. Aynı zamanda muhakeme yetenekleri de eksik veya zayıftır. Bundan ötürü iyi ve kötü arasında doğru bir ayrım yapamazlar. Bu kişiler kolaylıkla çevresindeki insanları manipüle edebilir ve kendi çıkarları için ustalıkla kullanabilirler. Sürekli başına belaya sokan, kendisine ve çevresindeki insanlara zarar veren ve bundan ötürü pişmanlık duymayan kişilerdir.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU SEBEPLERİ
Antisosyal kişilik bozukluğu olan bireylerde belirtiler genetik ve çevresel faktörlerden etkilenmekle birlikte ortaya çıkış sebepleri ve belirti şiddeti olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Erkeklerde daha sıklıkla görülen antisosyal kişilik bozukluğu, geçmiş yaşamda görülen cinsel istismar, antisosyal kişilik bozukluğu tanısı almış aile bireyleriyle büyümek ve alkol, uyuşturucu madde gibi kötü alışkanlara sahip ebeveynlerle yaşamın belli bir süresinde beraber yaşamak da sebepleri arasında gösterilebilir.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN TANISI
Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı koyabilmek için bireyin 18 yaşında olması veya en az 15 yaşından beri ASKB benzeri belirtileri göstermiş olması gerekir. Antisosyal kişilik bozukluğu için DSM-5 tanı ölçütlerinin de en az üçü ya da daha fazla semptomu taşıyor olmalıdır.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisi için mutlaka psikolog ya da psikiyatrdan yardım alınmalıdır. Genellikle antisosyal kişilik bozukluğu tedavisinde psikoterapi ve ilaç tedavisi eş zamanlı olarak kullanılır. Bilişsel davranışçı terapi de en sık kullanılan terapi yöntemlerinden biridir.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİNDE BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Bilişsel davranışçı terapiyle ASKB hastalarının olumsuz düşünceleri, işlevsel olmayan davranışları saptanabilir ve bunlar üzerine çalışılabilir. Hastanın olumsuz düşünce ve davranışları yerini olumlu ve işlevsel düşünce ve davranışlarla değiştirme hedefiyle uzman ve danışan birlikteliğinde bir tedavi planı çizilir.